- Sinds de invoering van de Wet betaalbare huur per 1 juli dit jaar is het aanbod van huurwoningen in het middensegment aan het dalen.
- En dat terwijl de vraag met een kwart is toegenomen, blijkt uit een nieuwe onderzoek van verhuurplatforms Pararius en Huurwoningen.nl.
- In het onderzoek is niet meegenomen hoeveel huurders baat hebben bij de invoering van de Wet betaalbare huur.
- Lees ook: Meer huurwoningen in middenhuur, maar fors minder in vrije sector sinds invoering strengere huurwet
Sinds 2021 is het aanbod in de middenhuur – woningen met een maandhuur tussen de 886,07 euro en 1.157,95 euro gestaag aan het dalen. De invoer van de Wet betaalbare huur per 1 juli dit jaar zou hier een kentering in moeten brengen, maar lijkt dat niet te doen.
Dat stellen verhuurplatforms Pararius en Huurwoningen.nl op basis van een analyse van eigen data en advertenties.
De twee partijen laten in het op woensdag gepubliceerde onderzoek zien dat sinds de invoering van de nieuwe Wet betaalbare huur op 1 juli 2024 het aanbod betaalbare huurwoningen in het middensegment met ruim een vijfde is afgenomen. Daartegenover staat volgens het onderzoek een toename in vraag van meer dan een kwart, wat vooral geconcentreerd is in de vijf grote steden van Nederland.
De ontwikkeling zorgt ervoor dat woningen nog korter dan voorheen aangeboden worden. Van 22 dagen in 2021 naar amper 7 dagen eind 2024. Het aantal reacties per woning is gestegen naar gemiddeld 450, wat inhoudt dat mensen niet alleen sneller moeten reageren, maar ook minder kans maken.
Huurwoningen verdwijnen van de markt doordat beleggers panden verkopen
Volgens Pararius ligt de oorzaak vooral bij de nieuwe wetgeving. Hierdoor zouden beleggers in verhuurpanden minder geneigd zijn om hun woningen aan te houden, omdat door de huurverlaging de verdiensten afnemen of verdwijnen. Verder zijn ook diverse fiscale voordelen voor verhuur door particuliere eigenaren versoberd.
Er zou in dit geval veelal gekozen worden om de woningen van de markt te halen en te verkopen. In het derde kwartaal van 2024 werden er 62,3 procent meer woningen te koop aangeboden die van de huurmarkt kwamen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Anderzijds komen er juist minder nieuwe huurwoningen bij vanuit de koopmarkt, omdat potentiële verhuurders hier door de nieuwe wetgeving vanaf zien. In het derde kwartaal van 2024 verschoven 28,4 procent minder woningen van koop naar huur ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023.
Directeur Jasper de Groot van Pararius stelt in het onderzoek dat de ontwikkelingen in de vijf grote steden laat zien hoe fors de druk op de landelijke middenhuur nu is. "De G5 kent een hoge concentratie van huurders en verhuurders en beleidsveranderingen hier doorgaans snel effect sorteren. De dynamiek die we nu in deze stedelijke gebieden zien, zoals de explosieve vraag en het afnemend aanbod, is een vergrote afspiegeling van de huurmarktproblematiek in heel Nederland."
In het onderzoek is niet meegenomen hoeveel huurders baat hebben bij de invoering van de Wet betaalbare huur. Het blijft dus onduidelijk bij hoeveel mensen de huur is verlaagd of verlaagd zal worden door de invoering van de wet.
Pas in het derde kwartaal zal duidelijk worden wat de werking van de nieuwe huurwet is, want dan zal het kabinet op de hoogte gesteld worden van de resultaten van de invoeringstoets.